Klachten en symptomen van angst

We leven tegenwoordig in een tijdperk van angst. Ruim 19% van de bevolking lijdt ooit in zijn leven aan een angststoornis. Een nog groter percentage zal zich minstens herkennen in het hebben van angst en spanningsklachten.

Hoe weet je nu of je last hebt van een angstprobleem?

Angst is een natuurlijke reactie op stress en kan in bepaalde situaties nuttig zijn. Echter, wanneer angst regelmatig optreedt en je dagelijkse leven verstoort, kan het wijzen op een angststoornis. Het is belangrijk om de signalen en symptomen van angst te herkennen zodat je de juiste stappen kunt ondernemen om hulp te zoeken en je welzijn te verbeteren.

Symptomen van Angst

Angst kan zich op verschillende manieren manifesteren, zowel fysiek als mentaal. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen:

Fysieke symptomen

Een gevoel van hartkloppingen of een snelle hartslag zonder duidelijke oorzaak.

Overmatig zweten, zelfs in koele omgevingen of zonder fysieke inspanning.

Onvrijwillige spiertrillingen of een constant gevoel van nerveusheid.

Moeite met ademhalen of het gevoel dat je niet genoeg lucht krijgt.

Aanhoudende spierspanning of pijn, vooral in de nek, schouders en rug.

Buikpijn, misselijkheid, diarree of het prikkelbaredarmsyndroom (PDS).

Gevoelens van duizeligheid of een draaierig gevoel. Sommigen beschrijven ook wel een ijl gevoel.

Constante vermoeidheid, zelfs na een goede nachtrust.

 

Mentale en emotionele symptomen

Continu piekeren over dagelijkse zaken, vaak zonder duidelijke reden.

Onrealistische zorgen over situaties of gebeurtenissen die weinig kans hebben om te gebeuren.

Het gevoel van innerlijke onrust of het constant ‘op scherp’ staan.

Snel geïrriteerd of boos worden zonder duidelijke aanleiding.

Moeite hebben met concentreren, focussen of beslissingen nemen.

Het denken aan het ergste mogelijke scenario in elke situatie.

Gedragsmatige symptomen

Het vermijden van situaties of activiteiten die angst veroorzaken, zoals sociale bijeenkomsten, reizen of spreken in het openbaar.

Handelingen die je onderneemt om je veilig te voelen in angstige situaties, zoals bijvoorbeeld het altijd bij je hebben van kalmerende medicatie, flesje water, kauwgom; iemand meenemen naar een angstige situatie, of constant de omgeving scannen op waar de uitgang is of op mogelijke bedreigingen. 

Het ontwikkelen van dwangmatige gedragingen om angst te beheersen, zoals overmatig controleren of schoonmaken.

Zich terugtrekken uit sociale situaties of zich isoleren van vrienden en familie.

Het gebruik van alcohol, drugs of medicatie om met angst om te gaan.

Ik herken me in een (groot) deel van deze klachten. Wat nu?

Het herkennen van klachten die verband houden met angst en paniek kan een belangrijke eerste stap zijn op weg naar herstel. Als je merkt dat je regelmatig last hebt van gevoelens van angst of paniekaanvallen, zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen om hiermee om te gaan en je welzijn te verbeteren.

 

Leer Over Je Klachten

Kennis is kracht. Door meer te leren over angst en paniek, begrijp je beter wat er met je gebeurt en waarom. Dit kan helpen om de angst voor de angst zelf te verminderen en je meer controle te geven over je situatie.

 

Zoek Professionele Hulp

Het is belangrijk om te praten met een professional, zoals een huisarts, psycholoog of therapeut. Deze deskundigen kunnen eventueel een diagnose stellen, advies geven en je doorverwijzen naar passende behandelingen. Therapieën zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) zijn effectief gebleken bij het behandelen van angst- en paniekstoornissen.

 

Start ondertussen jouw training hier

De STOP jouw angst – academy is speciaal ontwikkeld voor mensen die worstelen met een angstprobleem of angststoornis. Het kan helpen als overbrugging naar behandeling van een therapeut, of juist aanvullend zijn in combinatie met therapie. Bovendien is enkel het volgen van een programma uit de Academy bijzonder effectief gebleken. Uiteraard kun je altijd terecht bij een van onze angstcoaches. 

 

Ontwikkel Coping Mechanismen

Er zijn verschillende technieken die je kunt leren om met angst en paniek om te gaan.  Bewezen effectieve methoden zijn o.a. Cognitieve gedragstherapie en ACT (Acceptance and commitment therapie). Maar ook ademhalingsoefeningen, mindfulness, affirmatiesessies enen ontspanningstechnieken kunnen zeer helpend zijn. Deze methoden kunnen helpen om je lichaam en geest te kalmeren op momenten van stress.


Wat je allemaal kunt vinden binnen de Academy vind je hier —>

Hoe overwin ik mijn angst en herstel ik van dit probleem? 

Het overwinnen van angst en het herstellen van dit probleem is eigenlijk vrij simpel. Dat betekent helaas niet dat het altijd eenvoudig is.  Het is een proces dat tijd, inzet en geduld vereist.

Er zijn een aantal stappen en strategieën die jou zullen helpen op weg naar jouw herstel. Op deze pagina lees je hier meer over –>

Met de Stop jouw angst academy kun je zelfstandig aan de slag met het overwinnen of aanpakken van jouw angstprobleem. Alle programma’s verschaffen jou de informatie, inzichten en tools die je nodig hebt en meer.

Klaar om jouw angst te overwinnen?

Ga aan de slag met een van de online programma’s

Lidmaatschap

€24,99

€14,99* p.mnd.

*voor de eerste 100 leden

© 2024 STOP jouw angst - Powered by Maatos