Wat is angst?

Angst is een gevoel dat iedereen op een bepaald moment in zijn leven ervaart. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam op dreigend gevaar, spanning of stress. Hoewel angst vaak als iets negatiefs wordt gezien, speelt het een cruciale rol in onze overleving en het nemen van voorzorgsmaatregelen.

 

De natuurlijke functie van angst

Van oudsher hielp angst de mens te overleven door het lichaam in een staat van paraatheid te brengen. Dit staat bekend als de “vecht-of-vlucht” reactie. Bij dreigend gevaar, zoals een ontmoeting met een roofdier, maakt het lichaam adrenaline aan, wat resulteert in een verhoogde hartslag, versnelde ademhaling en gespannen spieren. Deze fysieke veranderingen bereiden ons voor om snel te handelen – te vechten of te vluchten.

Om in die oertijd te kunnen overleven was het dus ontzettend van belang om eigenschappen te hebben die gericht waren op het overleven van al deze bedreigingen. Angst speelde hierin verreweg de belangrijkste rol. Angst is namelijk een emotie die je helpt te reageren op gevaar.

Het zorgt ervoor dat jouw lichaam in opperste staat van paraatheid raakt en zich zo gereed kan maken om te kunnen vechten of vluchten. 
Zonder angst overleefde je het niet.

 

Angst in het Moderne Leven

We zijn dus in wezen met name geprogrammeerd om te overleven. Hiervoor zijn natuurlijk niet alle leuke dingen in het leven of zaken die ons gelukkig maken of ontspanning geven van belang. We zullen ons vooral bezighouden met bedreigingen.

Het lijkt wel alsof ons brein voortdurend bezig is met het vinden van nieuwe dingen om over in te zitten.

We zijn soms enorm vindingrijk als het gaat om rampscenario’s bedenken. Steeds maar weer zijn we bezig met de toekomst, wat er allemaal fout kan gaan, hoe we voor schut zullen staan, ziek gaan worden, flauwvallen, zakken voor examens en noem maar op.

Op een bepaald moment vragen we ons zelfs af of we misschien iets mankeren; hebben we het gevoel dat we gek worden; of nog erger, zijn we bang dat we het niet eens meer in de gaten hebben als dit zo was. Het gaat maar door en door. Alsof we het niet uit kunnen zetten. Al onze energie en aandacht stoppen we erin. Onbedoeld, maar we doen het toch. 

Voor we het in de gaten hebben, zitten we vast in een vicieuze cirkel.

Het begint vaak met een bepaalde trigger. Dit kan een concrete situatie zijn, maar ook een bepaalde (doem)gedachte of lichamelijke sensatie. Deze trigger bezorgt jou vervolgens meer lichamelijke klachten en activeert dus het zogenoemde vecht/vlucht mechanisme; jouw ingebouwde alarmsysteem. Dit resulteert in fysieke symptomen zoals verhoogde hartslag, zweten, trillen, kortademigheid, duizeligheid spierspanning en andere stresssymptomen. 

De fysieke symptomen kunnen op hun beurt angstige gedachten verder versterken. Bijvoorbeeld, iemand die een snelle hartslag voelt, kan denken dat er iets ernstigs aan de hand is, zoals een hartaanval. Deze gedachten zorgen ervoor dat de angst verder toeneemt en kunnen zelfs leiden tot een paniekaanval. 

Misschien herken je dat het voelt alsof je de controle verliest.

Om de angstige gevoelens te vermijden, probeer je de situatie onder controle te houden of ga je bepaalde zaken of situaties vermijden die de angst triggeren, bijvoorbeeld niet naar sociale evenementen gaan, of taken uitstellen. Dit vermijdingsgedrag biedt je wellicht een tijdelijke verlichting, maar bevestigt op de lange termijn alleen maar jouw angst. Je bent namelijk min of meer voortdurend bezig met de ‘angst voor de angst’ oftewel anticipatieangst. Zo blijft de cyclus zich herhalen.

De gevolgen van angst

Wanneer je hiermee te maken hebt, heeft dit meestal behoorlijke gevolgen. Zo kan het zijn dat je niet meer in staat bent om je werk goed te doen, een sociaal leven op te bouwen, te reizen of stabiele relaties op te bouwen.

Mogelijk vermijd je zaken als het bezoeken van bepaalde plekken of mensen of durf je bepaalde activiteiten niet te ondernemen.
Je zou de eerste niet zijn die in een isolement is terecht gekomen en amper nog het huis kan verlaten.

Het is zelfs niet ongewoon dat men hiermee in een opname op een PAAZ-afdeling van een ziekenhuis of andere kliniek terecht komt. Angst en paniek kan immers zo overweldigend en bedreigend aanvoelen dat het LIJKT alsof we niet meer kunnen functioneren. 

 

 

Kan ik angst & paniek overwinnen?

Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. Ja dat kun je!
Het is gelukkig absoluut mogelijk om angst en paniek te overwinnen. Hoewel dit proces tijd en inzet vereist, zijn er effectieve strategieën, behandelingen en tools beschikbaar die je kunnen helpen om je angst te beheersen en je leven weer in balans te brengen. 
In onze online academy vind je o.a. gespecialiseerde zelfhulpprogramma’s die je op jezelf of onder begeleiding kunt volgen. De academy is opgericht vanuit onze missie om laagdrempelige en gespecialiseerde hulp te kunnen bieden aan eenieder die met een angstprobleem kampt.
Alles over de Academy vind je HIER –>

 

Hoelang duurt het om mijn angst te overwinnen?

Ook al bestaat er geen zogenoemde ‘quick fix’, kun je toch vrij snel merken dat het al beter met jou gaat. Angst is een zeer flexibel en bewegend iets. Het is geen teken van overspannenheid of een ander structureel probleem. Het is een gevolg van foutieve of niet-constructieve gedachten. Angstige gedachten leveren een angstig gevoel op. Fijne gedachten dus ook een fijn gevoel. Zo vluchtig als een gevoel kan zijn, geldt dit ook voor angst. 

Grotendeels is het een kwestie van de juiste mindset trainen. Voor de een betreft dit dagen van oefening en voor de ander zijn dit weken. 

Waar er dus al snel resultaat kan zijn, is het goed om te beseffen dat het overwinnen van angst vaak ook te maken heeft met persoonlijke ontwikkeling en groei. Onderliggend kunnen er thema’s meespelen die van invloed zijn op het ontwikkelen van het angstprobleem. Denk aan thema’s als: perfectionisme, controle, minderwaardigheidsgevoelens, faalangst, (te) groot verantwoordelijkheidsgevoel etc.

Vergelijk het met fitness. Om resultaten te boeken op het vlak van gewicht, lichaamsshape en fysieke gezondheid is het niet alleen van belang om een bepaald doel te behalen (bijv. 15 kilo afvallen), maar vooral ook om dit resultaat te behouden. Om dit voor elkaar te krijgen dien je een verandering in jouw leefwijze te bewerkstelligen waarin je op structurele wijze goede gewoonten als gezonde voeding en beweging integreert. Het is dus niet verstandig om je fitness-abonnement op te zeggen. 

Dit geldt ook voor wat we ‘mentale fitness’ noemen. De kracht en veerkracht van jouw geest. 
Binnen onze academy hebben we zowel aandacht voor het terug in balans komen als het in balans blijven.

❝ Met de leeromgeving heb ik altijd hulp binnen handbereik. Met name de in-case-of-emergency audio luister ik regelmatig. Ik word er weer rustig van! ❞

❝ Met de leeromgeving heb ik altijd hulp binnen handbereik. Met name de in-case-of-emergency audio luister ik regelmatig. Ik word er weer rustig van! ❞

Met de Stop jouw angst academy kun je zelfstandig aan de slag met het overwinnen of aanpakken van jouw angstprobleem. Alle programma’s verschaffen jou de informatie, inzichten en tools die je nodig hebt en meer.

Klaar om jouw angst te overwinnen?

Ga aan de slag met een van de online programma’s

Lidmaatschap

€24,99

€14,99* p.mnd.

*voor de eerste 100 leden

© 2024 STOP jouw angst - Powered by Maatos